Kontakty

ADRESA:
Oddělení zahraniční spolupráce a protokolu
Zborovská 11
150 21 Praha 5
 

KONTAKTY:           

Mgr. Lucie Barber                  257 280 324
 

Ing. Vladislava Veselá            257 280 102

Ing.Simona Šenkýřová           257 280 325

 

Zahraniční spolupráce Středočeského kraje

Středočeský kraj si uvědomuje význam meziregionální i mezinárodní spolupráce v rámci Evropy a přikládá jí velkou důležitost. Proto, již od počátků své existence, usiluje o dobré zahraniční vztahy, které by byly prospěšné pro občany kraje. Spolupráce Středočeského kraje s evropskými i mimoevropskými regiony probíhá zejména v oblasti cestovního ruchu, regionálního rozvoje, inovačních technologií, investičních příležitostí, kultury, školství, sportu, v menší míře také v oblasti sociálních věcí. Pro samosprávu jsou velmi důležitá setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně zajímavé podněty pro každodenní práci. 

Spolupráce čtyř partnerských regionů čili Čtyřdohoda

První mezinárodní dohodu uzavřel v roce 2001 s francouzským regionem Burgundsko. V roce 2003 následovalo čtyřstranné prohlášení o spolupráci mezi Středočeským krajem, regionem Burgundsko, Opolským vojvodstvím v Polsku a německou spolkovou zemí Porýní-Falc. Tato tzv. síť 4 regionálních partnerů (4-Dohoda) byla v době svého založení prvním projektem, který sdružoval účastníky z členských i kandidátských regionů Evropské unie a vytvářel zejména projekty zaměřené na mobilitu a vzdělávání mládeže, v posledních letech se však oblasti spolupráce značně rozšířily i do dalších oblastí, zejména do  inovací a cestovního ruchu.

Rozšíření partnerství do Polska i na Slovensko

Mezi další partnery Středočeského kraje patří např. Mazowiecké vojvodství, Bratislavský samosprávný kraj a čínská provincie Sichuan.V roce 2018 byla podepsána dohoda o spolupráci s Dolnoslezským vojvodstvím v Polsku a v září 2019 bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi Středočeským krajem a Kyjevskou oblastí (Ukrajina). V září 2021 bylo pak podepsáno memorandum s župou Pešť.

V jakých oblastech regiony nejčastěji spolupracují?

Spolupráce s evropskými i neevropskými regiony probíhá především v oblasti kultury, školství, sportu, cestovního ruchu, regionálního rozvoje a inovací. Pro samosprávu jsou velmi prospěšná setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně velmi zajímavé podněty pro každodenní práci. V letošním roce nás čeká velký úkol: zapojit se do prezentace ČR během českého předsednictví a snažit se spoluobčanům ukázat, co pro nás znamená Evropská unie a jaký význam mají naše interregionální mezinárodní projekty.

  

Informace z odborů

Informace z odborů

Hejtmanka se dnes setkala se skupinou honorárních konzulů, kteří přijeli na návštěvu středních Čech

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011) se dnes setkala s honorárními konzuly, kteří jsou nyní v České republice na společném setkání. Na dvě stovky konzulů z celého světa se schází vždy jednou za pět let. Součástí programu byla i návštěva Středočeského kraje.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová se setkala se skupinou konzulů, kteří si vybrali program zaměřený na zdravotnictví. Navštívila s nimi sídlo firmy Linet Slaný, předního světového výrobce zdravotnických lůžek. „Firma Linet je velmi úspěšným exportérem působícím na území Středočeského kraje. Příběh pana Frolíka může být pro vzorem pro nově vznikající firmy. Jsou velmi úspěšní, a to i na mezinárodní scéně, a tak jsem ráda, že jsem mohla zahraniční hosty přivítat právě tady,“ uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Ta konzulům představila Středočeský kraj jako region, v němž se snoubí krásná příroda, množství památek a zároveň moderní technologický rozvoj a inovace. „Středočeský kraj má obrovskou ambici – přáli bychom si, aby se střední Čechy staly výkladní skříní nejen České republiky, ale i celé Evropy, co se nových technologií a inovací týče. Možná to teď zní trochu jako science – fiction, ale my to bereme velmi seriózně. Máme k tomu všechny předpoklady. Na našem území je spousta výzkumných zařízení z mnoha oborů, propojujeme soukromé podnikání s akademickou sférou, a s našimi obcemi, aby se dostaly do sítě nových technologií a na svých územích zaváděly chytrá řešení, kdy mám na mysli komplexní řešení problematiky měst a obcí,“ dodala hejtmanka.

Honorární konzulové a jejich doprovod dnes navštívili i další místa regionu. Podívali se například do mladoboleslavské firmy Škoda Auto, Aera Vodochody nebo do cukrovaru v Dobrovicích.

Honorární konzul je čestná funkce v diplomacii.  Na tuto pozici jsou vybírány významné osobnosti, které v dané oblasti působí dlouhodobě, mají zkušenosti z fungování místní administrativy i hospodářského a kulturního života. 

ODKAZY na důležité projekty