Kontakty

ADRESA:
Oddělení zahraniční spolupráce a protokolu
Zborovská 11
150 21 Praha 5
 

KONTAKTY:           

Mgr. Lucie Barber                  257 280 324
 

Ing. Vladislava Veselá            257 280 102

Ing.Simona Šenkýřová           257 280 325

 

Zahraniční spolupráce Středočeského kraje

Středočeský kraj si uvědomuje význam meziregionální i mezinárodní spolupráce v rámci Evropy a přikládá jí velkou důležitost. Proto, již od počátků své existence, usiluje o dobré zahraniční vztahy, které by byly prospěšné pro občany kraje. Spolupráce Středočeského kraje s evropskými i mimoevropskými regiony probíhá zejména v oblasti cestovního ruchu, regionálního rozvoje, inovačních technologií, investičních příležitostí, kultury, školství, sportu, v menší míře také v oblasti sociálních věcí. Pro samosprávu jsou velmi důležitá setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně zajímavé podněty pro každodenní práci. 

Spolupráce čtyř partnerských regionů čili Čtyřdohoda

První mezinárodní dohodu uzavřel v roce 2001 s francouzským regionem Burgundsko. V roce 2003 následovalo čtyřstranné prohlášení o spolupráci mezi Středočeským krajem, regionem Burgundsko, Opolským vojvodstvím v Polsku a německou spolkovou zemí Porýní-Falc. Tato tzv. síť 4 regionálních partnerů (4-Dohoda) byla v době svého založení prvním projektem, který sdružoval účastníky z členských i kandidátských regionů Evropské unie a vytvářel zejména projekty zaměřené na mobilitu a vzdělávání mládeže, v posledních letech se však oblasti spolupráce značně rozšířily i do dalších oblastí, zejména do  inovací a cestovního ruchu.

Rozšíření partnerství do Polska i na Slovensko

Mezi další partnery Středočeského kraje patří např. Mazowiecké vojvodství, Bratislavský samosprávný kraj a čínská provincie Sichuan.V roce 2018 byla podepsána dohoda o spolupráci s Dolnoslezským vojvodstvím v Polsku a v září 2019 bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi Středočeským krajem a Kyjevskou oblastí (Ukrajina). V září 2021 bylo pak podepsáno memorandum s župou Pešť.

V jakých oblastech regiony nejčastěji spolupracují?

Spolupráce s evropskými i neevropskými regiony probíhá především v oblasti kultury, školství, sportu, cestovního ruchu, regionálního rozvoje a inovací. Pro samosprávu jsou velmi prospěšná setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně velmi zajímavé podněty pro každodenní práci. V letošním roce nás čeká velký úkol: zapojit se do prezentace ČR během českého předsednictví a snažit se spoluobčanům ukázat, co pro nás znamená Evropská unie a jaký význam mají naše interregionální mezinárodní projekty.

  

Informace z odborů

Informace z odborů

IDC konference na téma Digitalizace státní správy

    Dne 17. února se hejtmanka Středočeského kraje paní Petra Pecková zúčastnila videokonference na téma Digitalizace státní správy, kde měla možnost projednat toto téma nejen s českými politiky a zástupci jednotlivých digitalizačních agentur pracujících pro vládu ČR, ale účastníci měli možnost srovnat i výsledky své práce a implementovaných postupů i se zástupci ze zahraničí.

            Jednání, rozdělené do dvou bloků, zahájily prezentace na téma „Evropské zkušenosti“, v jehož rámci vystoupila například ministryně zahraničních věcí Estonska paní Eva-Maria Liimets. Ta shrnula jejich taktiku, jakožto relativně nově vzniklého státu, kde státní aparát začal veškeré materiály již od začátku připravovat v digitální formě. Tento systém a propojenost automatizovaných digitálních procesů budoval již v souběhu se všemi legislativními procesy.  Díky tomu se nyní mohou pochlubit v Estonsku z 99 % digitalizovanou státní správou. Jako nutnost vyzdvihla nutnost spolupráce a plného zapojení nejen politických činitelů a jejich vládních IT specialistů, ale i nutnost zapojení a hluboké spolupráce s podnikatelskými entitami a hlavně vytváření uživatelsky jednoduchých, nekomplikovaných a přesto plně funkčních a bezpečných metod – které často přirovnávala k internetovému bankovnictví.

          Dánský velvyslanec pan Ole Henrik Frijs-Madsen pak seznámil ostatní účastníky konference s digitalizací postupnou, jak byla realizována v Dánsku, a to postupným přechodem z papírové formy na formu digitální. Heslo, kterým se v tomto procesu řídili, znělo: „Začni malými projekty a postupně narůstej (start small and then grow)“. Tento postup diskutoval osobně i při několika setkáních společně s vládním zmocněncem pro digitalizaci panem Vladimírem Dzurillou a nabídl mu zpracování analýzy a sdílení zkušeností v oblastech, kde by mohla dánská zkušenost být využita v českém prostředí. Aktivace programu digitalizace má v Dánsku velkou podporu vlády a všechna legislativa je zpracovávána tak, aby k procesům nebylo zapotřebí papírové formy dokumentů. Důraz také kladou na inkluzi, dostupnost, snadnou ovladatelnost a přehlednost a v tomto nabízí podporu a sdílení zkušeností, a to z pozice státu, kde je již většina agendy vedena digitálně a 70 % populace jsou aktivní uživatelé.

      V druhém bloku diskuze vystoupili představitelé z českého politického spektra a mezi nimi i hejtmanka Petra Pecková, která má taktéž digitalizaci ve své dikci. Hejtmanka Středočeského kraje a zároveň starostka obce Mnichovice zhodnotila procesy digitalizace ze svojí pozice koncového uživatele – vyzdvihla i nutnost zapojit nejen velká města, ale i malé obce – aby procesy byly jednoduché, snadno dostupné a pro uživatele nenáročné – jako příklad uvedla i vtipnou historku z roku 2018 o tom, že správné využití, dotažení a napojení všech jednotlivých procesů hraje z hlediska koncového uživatele velkou roli a mělo by k tomu být i tak přihlíženo. Ve svém projevu shrnula i svoji vizi, jak s digitalizací pokračovat na krajském úřadě a její příspěvek sklidil velkou odezvu mezi posluchači z odborné veřejnosti.

ODKAZY na důležité projekty