Kontakty

ADRESA:
Oddělení zahraniční spolupráce a protokolu
Zborovská 11
150 21 Praha 5
 

KONTAKTY:           

Mgr. Lucie Barber                  257 280 324
 

Ing. Vladislava Veselá            257 280 102

Ing.Simona Šenkýřová           257 280 325

 

Zahraniční spolupráce Středočeského kraje

Středočeský kraj si uvědomuje význam meziregionální i mezinárodní spolupráce v rámci Evropy a přikládá jí velkou důležitost. Proto, již od počátků své existence, usiluje o dobré zahraniční vztahy, které by byly prospěšné pro občany kraje. Spolupráce Středočeského kraje s evropskými i mimoevropskými regiony probíhá zejména v oblasti cestovního ruchu, regionálního rozvoje, inovačních technologií, investičních příležitostí, kultury, školství, sportu, v menší míře také v oblasti sociálních věcí. Pro samosprávu jsou velmi důležitá setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně zajímavé podněty pro každodenní práci. 

Spolupráce čtyř partnerských regionů čili Čtyřdohoda

První mezinárodní dohodu uzavřel v roce 2001 s francouzským regionem Burgundsko. V roce 2003 následovalo čtyřstranné prohlášení o spolupráci mezi Středočeským krajem, regionem Burgundsko, Opolským vojvodstvím v Polsku a německou spolkovou zemí Porýní-Falc. Tato tzv. síť 4 regionálních partnerů (4-Dohoda) byla v době svého založení prvním projektem, který sdružoval účastníky z členských i kandidátských regionů Evropské unie a vytvářel zejména projekty zaměřené na mobilitu a vzdělávání mládeže, v posledních letech se však oblasti spolupráce značně rozšířily i do dalších oblastí, zejména do  inovací a cestovního ruchu.

Rozšíření partnerství do Polska i na Slovensko

Mezi další partnery Středočeského kraje patří např. Mazowiecké vojvodství, Bratislavský samosprávný kraj a čínská provincie Sichuan.V roce 2018 byla podepsána dohoda o spolupráci s Dolnoslezským vojvodstvím v Polsku a v září 2019 bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi Středočeským krajem a Kyjevskou oblastí (Ukrajina). V září 2021 bylo pak podepsáno memorandum s župou Pešť.

V jakých oblastech regiony nejčastěji spolupracují?

Spolupráce s evropskými i neevropskými regiony probíhá především v oblasti kultury, školství, sportu, cestovního ruchu, regionálního rozvoje a inovací. Pro samosprávu jsou velmi prospěšná setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně velmi zajímavé podněty pro každodenní práci. V letošním roce nás čeká velký úkol: zapojit se do prezentace ČR během českého předsednictví a snažit se spoluobčanům ukázat, co pro nás znamená Evropská unie a jaký význam mají naše interregionální mezinárodní projekty.

  

Informace z odborů

Informace z odborů

Studijní pobyt v zahraničí s cílem vypilovat němčinu

V době od 11. března do 15. března 2019 se němčináři z GZW Rakovník setkali se svými vrstevníky z Francie a Německa v městečku Bad Honnef, v Kolíně nad Rýnem a Bonnu ve Spolkové republice Německo.

U zrodu myšlenky uskutečnit společné setkání ve SRN stála dlouhodobá spolupráce našich gymnazistů na projektech s partnerskými školami, které jsme realizovali již v předešlých letech. Společné setkání studentů bylo vyvrcholením projektové výuky němčiny. Na přípravě programu  a organizaci mezinárodního setkání se podíleli učitelé cizích jazyků ze všech tří zemí paní Florence Höhn z Německa, pan Bruno Verchin  z Francie a paní Olga Beulakkerová z GZW Rakovník.

Primárním cílem společného mezinárodního setkání partnerských škol z Lycée Pierre de la Ramée, Saint Quentin, Francie, St. Franziskus Gymnasium und Realschule, Kaiserslautern, SRN a Gymnázia Zikmunda Wintra v Rakovníku byl intenzivní rozvoj řečových dovedností žáků, ale také prohloubení jejich povědomí o kulturně historickém vývoji Evropy a sdílení společných evropských hodnot.

Na setkání odjížděli rakovničtí gymnazisté v pondělí v časných ranních hodinách. Cesta vedla přes Porýní Falc. Příjezd do Kaiserslauternu byl plánován kolem poledne, kde již na nás čekalo 21 dívek z dívčího katolického gymnázia, ale také jejich rodiče,  učitelé a paní ředitelka Vollrathová. Do školy se dostavila i redaktorka z místního tisku a již ve středu 13. března jsme mohli číst v novinách článek o našem projektu.

V Kaiserslauternu nás dívky pozvaly na polední pohoštění, které pro nás přichystaly spolu s rodiči a učiteli. Přivítání bylo velmi srdečné.

Naše společná cesta však vedla dál do městečka Bad Honnef, kam jsme přijeli v odpoledních hodinách a kde již na nás čekali studenti z Francie.

Během týdenního pobytu v mládežnické ubytovně Bad Honnef, v Kolíně a v Bonnu trávili žáci společný čas ve velmi přátelské atmosféře a u společně sdílených aktivit, kterých nebylo zrovna málo. Naše setkání se neslo v bilingvním duchu, neboť my a francouzští gymnazisté jsme se soustředili převážně na němčinu, dívky z katolického gymnázia, které se učí jako druhý cizí jazyk francouzštinu, zase využily přítomnosti Francouzů k tomu, aby rozvíjely své jazykové znalosti francouzštiny. Záměrem setkání bylo též prohloubení povědomí žáků o historii Německa od konce 1. světové války přes období Výmarské republiky, nacionálsocialismu a následně o poválečném vývoji Německa, jeho rozdělení, o hospodářském rozmachu, pádu berlínské zdi a znovusjednocení Německa až po současnost. K tomu účelu žáci navštívili Haus der Geschichte v Bonnu, kde byl připravený workshop pro týmovou spolupráci žáků. Kromě toho navštívili žáci v Bundeskunsthalle výstavu Kino der Moderne o filmovém umění Výmarské republiky.  Celkem 58 gymnazistů z Francie, Německa a České republiky bylo rozděleno do dvou mezinárodních smíšených týmů. Komentované prohlídky v muzeích probíhaly jak v jazyce německém, tak i francouzském, někdy drobně s českým překladem pro snazší porozumění českých žáků. Nápomocni byli učitelé Vojtěch Delong a Olga Beulakkerová, kteří žáky na společné setkání doprovázeli. Ke každému tématu zpracovávali žáci pracovní listy, které byly rovněž dvojjazyčné. Projekt nebyl zaměřen jen na historii, ale i na umění, zejména filmové, ale předně na německý expresionismus. V Kolíně nad Rýnem žáci navštívili v Museum Ludwig komentovanou výstavu expresionistických děl z počátku 20. století a nechali se inspirovat k vlastní tvorbě, kdy ve smíšených týmech, v malých opět mezinárodních skupinkách malovali v rámci kreativního odpoledne triptych, vlastní expresionistické dílo, které tvořilo 8 pláten o rozměrech 50 x 50 cm. Následující den těsně před odjezdem z mládežnické ubytovny žáci svá díla ještě stihli komentovat a interpretovat, opět v němčině a ve francouzštině a potvrdili, že jsou schopni zcela bez bariér, ostychu a strachu používat cizí jazyk, který se učí, ke spontánní komunikaci. Obraz, který žáci namalovali, si losem rozdělili na tři části a každá partnerská škola si odvezla do vlasti jednu část triptychu. Triptych vyzdobí nově zrekonstruovanou učebnu německého jazyka našeho gymnázia Poslední den pobytu nás čekala návštěva Praetoria, podzemí a vykopávky z doby římské. Žáci pak dostali ještě osobní volno k obstarání nákupu, dárků, suvenýrů a k prohlídce pamětihodností Kolína a poté jsme se všichni sešli u kolínské katedrály, abychom se rozloučili s našimi partnery z Francie, kteří to měli domů pouze 5 hodin cesty, zatímco nás Čechy a dívky z německého Kaiserslauternu  čekala společná cesta autobusem a zpět do Čech dvakrát tak daleká.

Po návratu do vlasti naši gymnazisté svůj pobyt ve SRN evaluovali. Z jejich reakcí vyplývá stoprocentní spokojenost s pobytem a v sebereflexi vnímají zlepšení svých jazykových znalostí.

Ale nechme promluvit samotné žáky.

Z písemných vyjádření vybíráme bezprostřední reakce dvou studentek a jednoho studenta z kvinty. Reakce ostatních účastníků byly stejné nebo podobné.

 

Pobyt v Německu se mi velmi líbil. Všichni učitelé byl milí, trpěliví a ochotní. Příjemně mne překvapilo, že jsem neměla jazykový problém, že jsem rozuměla při komentovaných prohlídkách v muzeích i galeriích, ale i při společných aktivitách. Líbilo se mi, že jsme nechodili jen po památkách, ale dozvěděli jsme se mnoho o historii. Nejvíce se mi líbila návštěva galerie a německý expresionismus, také Pretorium a archeologická zóna v Kolíně nad Rýnem. Program byl pestrý a nebyl čas se nudit. Odbourala jsem strach z mluvení, a to je velmi příjemné. Vše bylo úžasné a pečlivě připravené. I strava v mládežnické ubytovně byla pestrá. Měli jsme výběr z široké nabídky salátového bufetu a z množství druhů pečiva. Ze školní cesty jsem opravdu nadšená.  (Eliška Hendrychová, O5 GZWR)

 

Za mne všechno skvělé. V Jugendherberge super, pokoje i prostory ke společným aktivitám. Dobře tam vařili. A diskotéka byla super, škoda, že nemohla být déle. Z programu mne nejvíce zaujala návštěva v EL-DE Haus (pozn. Dokumentační centrum nacionálsocialismu v Kolíně nad Rýnem), ale i výstava o filmovém umění Výmarské republiky byla zajímavá. Zopakovala bych cestu i příští rok  (Veronika Kosová, O5 GZWR)

 

ODKAZY na důležité projekty