Kontakty

ADRESA:
Oddělení zahraniční spolupráce a protokolu
Zborovská 11
150 21 Praha 5
 

KONTAKTY:           

Mgr. Lucie Barber                  257 280 324
 

Ing. Vladislava Veselá            257 280 102

Ing.Simona Šenkýřová           257 280 325

 

Zahraniční spolupráce Středočeského kraje

Středočeský kraj si uvědomuje význam meziregionální i mezinárodní spolupráce v rámci Evropy a přikládá jí velkou důležitost. Proto, již od počátků své existence, usiluje o dobré zahraniční vztahy, které by byly prospěšné pro občany kraje. Spolupráce Středočeského kraje s evropskými i mimoevropskými regiony probíhá zejména v oblasti cestovního ruchu, regionálního rozvoje, inovačních technologií, investičních příležitostí, kultury, školství, sportu, v menší míře také v oblasti sociálních věcí. Pro samosprávu jsou velmi důležitá setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně zajímavé podněty pro každodenní práci. 

Spolupráce čtyř partnerských regionů čili Čtyřdohoda

První mezinárodní dohodu uzavřel v roce 2001 s francouzským regionem Burgundsko. V roce 2003 následovalo čtyřstranné prohlášení o spolupráci mezi Středočeským krajem, regionem Burgundsko, Opolským vojvodstvím v Polsku a německou spolkovou zemí Porýní-Falc. Tato tzv. síť 4 regionálních partnerů (4-Dohoda) byla v době svého založení prvním projektem, který sdružoval účastníky z členských i kandidátských regionů Evropské unie a vytvářel zejména projekty zaměřené na mobilitu a vzdělávání mládeže, v posledních letech se však oblasti spolupráce značně rozšířily i do dalších oblastí, zejména do  inovací a cestovního ruchu.

Rozšíření partnerství do Polska i na Slovensko

Mezi další partnery Středočeského kraje patří např. Mazowiecké vojvodství, Bratislavský samosprávný kraj a čínská provincie Sichuan.V roce 2018 byla podepsána dohoda o spolupráci s Dolnoslezským vojvodstvím v Polsku a v září 2019 bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi Středočeským krajem a Kyjevskou oblastí (Ukrajina). V září 2021 bylo pak podepsáno memorandum s župou Pešť.

V jakých oblastech regiony nejčastěji spolupracují?

Spolupráce s evropskými i neevropskými regiony probíhá především v oblasti kultury, školství, sportu, cestovního ruchu, regionálního rozvoje a inovací. Pro samosprávu jsou velmi prospěšná setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně velmi zajímavé podněty pro každodenní práci. V letošním roce nás čeká velký úkol: zapojit se do prezentace ČR během českého předsednictví a snažit se spoluobčanům ukázat, co pro nás znamená Evropská unie a jaký význam mají naše interregionální mezinárodní projekty.

  

Informace z odborů

Informace z odborů

Čaj o čtvrté aneb přijetí hejtmanky Středočeského kraje u velvyslance Spojeného království Velké Británie a Severního Irska

Středočeský kraj udržuje již dlouhodobě velmi dobré vztahy s mnoha velvyslanci působícími v České republice a zahraniční spolupráci má jako jednu ze svých priorit. Od doby zvolení nové hejtmanky se tedy jednalo o možnosti případné schůzky obou hlavních představitelů, ale kvůli nouzovému stavu byla tato několikrát odsunuta. Nyní i přes přísná pravidla k ní konečně došlo a to k velké poctě pro paní hejtmanku přímo v rezidenci pana velvyslance Sira Nicholase Stewarta Archera v Thunovském paláci.

„Vybavena nejen nejnutnějšími podklady k existující spolupráci a projektech, jichž se pan velvyslanec v minulosti ve Středočeském kraji účastnil, ale i několika zvídavými dotazy od své dcery, jsem zvědavě a s trochou nervozity vstupovala do Thunovského paláce,“ komentovala s humorem sobě vlastním první pocit ze setkání hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Nemusela ale mít strach, v rezidenci se jí dostalo vřelého přivítání nejen od velvyslance Spojeného království Velké Británie a Severního Irska jeho excelence pana Nicholase S. Archera, ale také od jeho psa Wolfieho. Po tomto téměř osobním přivítání na zdvořilostní schůzce se okamžitě rozvinula obsáhlá debata. „Povídání to bylo velmi milé, nejen o covidu a očkování, ale také o brexitu a možnostech studia pro naše středoškoláky, o zelených projektech a cestě, kterou zvolila Velká Británie v motivaci občanů, aby se chovali k přírodě odpovědně,“ shrnula obsah jednání nejvyšší představitelka Středočeského kraje.  Z mnoha postřehů pana velvyslance bychom si podle hejtmanky mohli vzít inspiraci. Zejména motivace občanů k ekologičtějšímu smýšlení by s tímto vlídným přístupem mohla v mnohých vyvolat kladnou odezvu. „Doporučuji sledovat počiny Velké Británie v tomto směru na facebookové stránce britské ambasády, kde v krátkých spotech pan velvyslanec často komentuje současné dění a akce probíhající jak na ambasádě, tak ve spolupráci s ostatními institucemi,“ doplnila Petra Pecková.

Během návštěvy se mluvilo také o politice, o inovacích, ale pan velvyslanec hovořil také o svých zážitcích v našem kraji, a zejména velmi dobře vzpomínal na spolupráci v rámci odhalení pamětní desky z Porchester Gate v Památníku národního odboje a útlaku v Panenských Břežanech a následném natáčení dokumentu Transfer 3. „ Všechny události a historické souvislosti dlouhodobé spolupráce České republiky a Velké Británie ve mne hluboce rezonují a jsme rád, že mi v dokumentu byl dán prostor se k odvážnému činu středočeských parašutistů vyjádřit,“ zavzpomínal pan velvyslanec a dodal: „I nyní zde v Praze aktivně podporuji aktivitu britského fotografa pana Trevora Sageho, který tvoří knihu Stolpersteine Prague, připomínající osudy deportovaných pražských občanů a obětí nacismu.“

Celé jednání se protáhlo, společných témat by bylo opravdu mnoho, a tudíž na závěr setkání paní hejtmanka na rozloučenou pozvala pana velvyslance na další návštěvu do Středočeského kraje.

ODKAZY na důležité projekty