Kontakty

ADRESA:
Oddělení zahraniční spolupráce a protokolu
Zborovská 11
150 21 Praha 5
 

KONTAKTY:           

Mgr. Lucie Barber                  257 280 324
 

Ing. Vladislava Veselá            257 280 102

Ing.Simona Šenkýřová           257 280 325

 

Zahraniční spolupráce Středočeského kraje

Středočeský kraj si uvědomuje význam meziregionální i mezinárodní spolupráce v rámci Evropy a přikládá jí velkou důležitost. Proto, již od počátků své existence, usiluje o dobré zahraniční vztahy, které by byly prospěšné pro občany kraje. Spolupráce Středočeského kraje s evropskými i mimoevropskými regiony probíhá zejména v oblasti cestovního ruchu, regionálního rozvoje, inovačních technologií, investičních příležitostí, kultury, školství, sportu, v menší míře také v oblasti sociálních věcí. Pro samosprávu jsou velmi důležitá setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně zajímavé podněty pro každodenní práci. 

Spolupráce čtyř partnerských regionů čili Čtyřdohoda

První mezinárodní dohodu uzavřel v roce 2001 s francouzským regionem Burgundsko. V roce 2003 následovalo čtyřstranné prohlášení o spolupráci mezi Středočeským krajem, regionem Burgundsko, Opolským vojvodstvím v Polsku a německou spolkovou zemí Porýní-Falc. Tato tzv. síť 4 regionálních partnerů (4-Dohoda) byla v době svého založení prvním projektem, který sdružoval účastníky z členských i kandidátských regionů Evropské unie a vytvářel zejména projekty zaměřené na mobilitu a vzdělávání mládeže, v posledních letech se však oblasti spolupráce značně rozšířily i do dalších oblastí, zejména do  inovací a cestovního ruchu.

Rozšíření partnerství do Polska i na Slovensko

Mezi další partnery Středočeského kraje patří např. Mazowiecké vojvodství, Bratislavský samosprávný kraj a čínská provincie Sichuan.V roce 2018 byla podepsána dohoda o spolupráci s Dolnoslezským vojvodstvím v Polsku a v září 2019 bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi Středočeským krajem a Kyjevskou oblastí (Ukrajina). V září 2021 bylo pak podepsáno memorandum s župou Pešť.

V jakých oblastech regiony nejčastěji spolupracují?

Spolupráce s evropskými i neevropskými regiony probíhá především v oblasti kultury, školství, sportu, cestovního ruchu, regionálního rozvoje a inovací. Pro samosprávu jsou velmi prospěšná setkávání a výměny informací s partnerskými regiony, díky nimž lze získávat oboustranně velmi zajímavé podněty pro každodenní práci. V letošním roce nás čeká velký úkol: zapojit se do prezentace ČR během českého předsednictví a snažit se spoluobčanům ukázat, co pro nás znamená Evropská unie a jaký význam mají naše interregionální mezinárodní projekty.

  

Informace z odborů

Informace z odborů

Mezinárodní webinář partnerských regionů na téma Energie

Dne 29. 1. 2021 proběhl webinář v rámci spolupráce regionů Burgundsko-Franche Comté (Francie) a Porýní Falc (Německo), na který byl přizván i Středočeský kraj na základě spolupráce 4-Dohody. Pozvání přišlo od kolegů z Francie (Burgundsko-Franche Comté), kteří zorganizovali online setkání specialistů v oblasti energetiky a využívání obnovitelných zdrojů.

 

Partnerské regiony 4-Dohody spojuje mezinárodní dohoda o spolupráci, ale i spousta dalších faktorů - jedná se o regiony s podobným klimatem, počtem obyvatel, rozlohou a společnou historií a tak není divu, že i v současnosti řeší velice podobná témata, i když přístup k jejich řešení je někdy diametrálně odlišný a i liší se i na žebříčku priorit. Propojování expertů a specialistů v různých oblastech tak přináší nové poznatky, inspiraci a možnost sdílení zkušeností.

 

Cílem webináře byla výměna zkušeností v oblasti ochrany klimatu a přechodu k bezemisní energetice. Jedná se zejména o sdílení osvědčených postupů mezi dvěma regiony v oblasti energetiky a tím urychlení tohoto procesu.

 

Region Burgundsko-Franche-Comté a německá spolková země Porýní-Falc, pracují na otázkách ochrany klimatu a přechodu k bezemisní energetice již od roku 2017.

 

Hlavní body programu webináře:

  • využívání vodíkové energie na území regionů
  • rozvoj obnovitelné energie v rámci regionů
  • energetická obnova veřejných budov
  • zapojení občanů do změny energií

 

Na online schůzce byl Středočeský kraj zastoupen panem Danem Staňkem (energetický manažer kraje), který má podobné projekty na starosti v rámci středočeského úřadu. Vzhledem k nově schváleným směrnicím EU, u niž probíhá implementace směrnic do české legislativy, bylo jednání podnětné i pro něj a byl velice rád za navázání kontaktů z experty z partnerských regionů," zejména s kolegy Německa, kteří mají praktické zkušenosti z realizace energických projektů včetně analytických průzkumů a statistik, které jsou precizně zpracovány a názorně ukazují, že počáteční významné investice se investorům vyplatí a v budoucnu přinesou nejen zisk, ale hlavně přispějí i k zodpovědnému chování k planetě a zlepšení životního prostředí", komentoval rozsáhlé a barevné grafy pan Staněk.

Během webináře, který zahajoval viceprezident Burgundska Franche Comté pan Patrick Ayache, vystoupili odborníci z oblasti energetiky, životního prostředí, místního rozvoje, ale také starostové obcí a lídři projektů, kde energeticky úsporné sanace byly provedeny. Všichni zdůrazňovali právě nutnost spolupráce a angažované zapojení veřejnosti a nadchnutí se do obnovitelných zdrojů a tzv. změnu v myšlení. Cirkulární ekonomika a obnovitelné zdroje mají dlouhodobý strategický plán do r. 2050 s menšími dílčími etapami, rozdělenými na čtyřleté plány, jejichž implementace by měla zajistit nízkoemisní a nízkoenergetický plán a trvale udržitelný rozvoj, k jehož dosažení je jen v Burgundsku potřeba snížit  spotřebu energie o 54 ­%

a to zejména v domácnostech, v dopravě a v mobilitě obyvatel. K dosažení tohoto cíle chtějí využít více větrnou energii, posílit lokální výrobu energie.

 

Burgundsko Franche Comté proto zavedlo v rámci svého programu síť poradenských center, které poskytují podporu občanům a domácnostem – a lidé tak mohou získat rady od specialistů z oblasti financování, auditů, plánovaní atd. a do celého programu jsou zapojeny právě i místní samosprávy, které tento místní rozvoj a obnovu podporují.

Region Porýní Falc v oblasti obnovitelných energií prezentoval velmi dobré výsledky, zelená energie u nich představovala v roce 2015 až 66 % z celkové spotřeby, největší rozvoj nyní probíhá v oblasti fotovoltických zdrojů energie. Kladen je opět důraz na vzdělávání veřejnosti a zapojení místních samospráv.

Inspirující přednášky skončily návrhem na propojení expertů a pokračování diskuze již mimo online schůzku a to napřímo v rámci jednotlivých oblastí zájmů všech prezentujících a posluchačů a v budoucnosti  by mohlo dojít i osobnímu setkání v rámci regionálních návštěv a prezentace projektů přímo v lokalitě.

ODKAZY na důležité projekty