Agregátor obsahu

Zpět Krajské školy a školská zařízení dostanou 1,5 milionu korun na prevenci rizikového chování dětí a mládeže

Více než 1,5 milionu korun dostanou v letošním roce krajem zřizované školy a školská zařízení na aktivity v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže. Peníze se rozdělí mezi 87 subjektů. Poskytnutí příspěvků dnes schválila rada kraje.

Každá škola má podle zákona povinnost vytvářet při vzdělávání podmínky pro zdravý vývoj dětí a předcházení vzniku sociálně patologických jevů. K tomu slouží právě aktivity v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže. „ Žijeme ve složité době, která přináší zvýšené nároky na psychické zdraví. Ve školách a školských zařízeních se u žáků v této souvislosti setkáváme se spoustou problémů. Proto je velmi důležité zaměřit se na prevenci. Každá škola nebo školské zařízení si sama vybírá, jaké programy upřednostní a na co je chce zaměřit. Zájem je obrovský, meziročně došlo k 16% nárůstu počtu žádostí, v roce 2024 přibylo 14 nových žadatelů.“ uvedl radní pro oblast sportu a vzdělávání Milan Vácha.

Příspěvky od kraje školám poslouží také na úhradu specializačního studia, které je povinným předpokladem k výkonu funkce školního metodika prevence. Školy žádaly také o příspěvky na preventivní programy pro žáky včetně adaptačních programů nově vzniklých třídních kolektivů a programy zaměřené na prevenci duševního zdraví a wellbeing.

Celkem se mezi 87 subjektů rozdělí 1,5 milionu korun. Finanční podpora byla omezena maximálně možnou požadovanou částkou ve výši 50 000 Kč na jednu školu/školské zařízení. Programy pro školy musí realizovat organizace s certifikací odborné způsobilosti MŠMT, případně vyhovující kvalifikačním předpokladům v souladu s Metodickým doporučením k primární prevenci rizikového chování u dětí a mládeže