Agregátor obsahu

Zpět Nástup do autobusu všemi dveřmi. Středočeský kraj rozjede pilotní projekt na dvou linkách

Cestující ve Středočeském kraji budou moci na dvou autobusových linkách nastupovat všemi dveřmi. Doposud to bylo možné pouze předními, u řidiče. Pilotní projekt, který připravila Integrovaná doprava Středočeského kraje, dnes odsouhlasili krajští radní. Zkoušet se bude na linkách PID 519 a 705.

Od začátku května budou moci cestující na dvou linkách PID nastupovat do autobusu všemi dveřmi. Tedy tak, jako jsou zvyklí například v MHD. Doposud byl nástup možný pouze předními dveřmi. Pilotní provoz dnes odsouhlasila krajská rada. Konec „pilotu“ je naplánován na konec letošního července. „Jde o další projekt, kterým chceme cestování v prostředcích hromadné dopravy zpříjemnit. Odpadnout by měly například fronty na zastávkách. Takto autobus přijede, cestující se rychle vymění a jede se dál. Sníží se tedy počet minut strávených ve stanicích, což povede i ke zrychlení přepravy a lepšímu dodržování jízdního řádu," vysvětluje záměr Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy.

Novinku bude kraj zkoušet na linkách PID 519 (Sedlčany – Votice) a 705 (Poděbrady – Čáslav), přičemž cestující budou moci k nástupu využít všechny dveře, v celé délce linek. „Cílem pilotního provozu je zjistit rozsah využívání tohoto způsobu nástupu ze strany cestujících a dopady na pobytové doby v zastávkách a na počty cestujících odbavených řidičem a zjištění, kolik bude potřeba revizorů a samoobslužných validátorů pro nákup papírových jízdenek do autobusů,“ konstatuje Petr Borecký.

V průběhu celého pilotního provozu budou prováděny přepravní průzkumy a průzkumy skladby jízdních dokladů. Paralelně budou na dotčených linkách sledována data o zpoždění na spojích a ve vybraných termínech budou měřeny pobytové doby ve vybraných zastávkách. Tato data byla a jsou pořizována již dnes, posléze se budou porovnávat. „Předpokládáme mírné snížení tržeb. Nikoliv proto, že by cestující začali jezdit hromadně na černo, ale proto, že se odbaví pomocí PID Lítačky anebo u automatů. I z tohoto důvodu je hlavní město Praha k tomuto projektu velmi skeptické, i když právě na příměstských linkách by faktor času a komfortu pro cestující byl nejmarkantnější,“ konstatuje Petr Borecký a pokračuje: „Začínáme tedy na čistě středočeských linkách a věříme, že data ukáží, že tento projekt lze rozšířit na všechny linky.“

Vyhodnocení je plánováno na srpen a září, přičemž data budou k dispozici až na konci října. Součástí vyhodnocení bude i zmíněné vyčíslení ztráty. „Pro hladký proběh pilotního projektu plánuje IDSK informační kampaň. Primárně budou cestující ve vozidlech nasazovaných na linkách, kde je pilotní projekt realizován, informováni jak prostřednictvím letáků i pomocí hlášení ve vozidlech, které IDSK pro tento účel vytvoří. Součástí informací bude i připomenutí povinnosti mít po celou cestu platný jízdní doklad,“ uzavírá Petr Borecký.

Naše projekty

Agregátor obsahu

 

Bezpečný středočeský kraj  

 

Pohodlné čtení čtvrtletníku Středočech  

logo projektu fandimat  

 

Agregátor obsahu

Videa z kraje

Krajský geoportál nabídne informace o silnicích
Práce na mostu v Sázavě pokračuje dle plánu
U Neratovic pokračuje oprava silnice
Cestující v kraji mohou využívat deseti měsíční kupóny
Kulturní léto Středočeského kraje je v plném proudu
Britský velvyslanec navštívil Hrabalovo Kersko
344.díl, Středočeské noviny, 30.10.2023

Úřední hodiny pro veřejnost

Po, St:
8:00-17:00
Út, Čt:
8:00-15:00
Pá:
8:00-13:00